Sardinia - Inima Mediteranei Stelian Rotaru

Stelian Rotaru
Sardinia - Inima Mediteranei

Fiecare dintre noi avem culori preferate...unora le place verdele, intocmai ca Martin din reclama.. il stiti.. cel cu catelul verde.. altele, multe altele, iubesc rozul.

Eu, personal, iubesc albastrul. Iar pentru iubitorii de albastru, Sardinia este o adevarata Mecca. In luna iunie, am avut oportunitatea de a petrece o vacanta in Sardinia. Fobia zborului care ma invinge de ceva timp m-a facut sa aleg ca mijloc de transport masina personala.

Asadar, dupa o seara minunata petrecuta in Budapesta si cateva ore in care fizicianul din mine a incercat sa calculeze cat timp mai poate fi admirat turnul din Pisa, iata-ma, alaturi de sotie si copilasul de doi ani, imbarcat in imensul feribot care urma sa traverseze intr-o noapte Marea Tireniana, din Livorno pana la Golfo Aranci. 

Feriboturile celor doi mari operatori care fac curse de traversare catre Sardinia si Corsica au undeva la 200 de metri lungime si transporta in regim de siguranta putin peste 2000 de pasageri si cam 650 de autovehicule. Vasele sunt dotate cu restaurante, baruri, spatii pentru self catering(masa la pachet), locuri de joaca pentru copii, sali de jocuri si magazine iar unele dintre ambarcatiuni au chiar heliport si piscina. Costul unei astfel de croaziere poate varia in functie de cum alegi sa te „cazezi".. in sacul de dormit intins pe mochetele din camera de joaca, in fotolii gen autocar dar rabatabile (de preferinta pentru traversarea de zi) sau in camere duble sau triple interioare (preferabile noaptea) sau exterioare (cu „vedere"). 

Nu cred ca este cazul sa va plictisesc cu jurnalul sejurului nostru in Sardinia, dar, daca veti alege o vacanta aici, merita sa cititi unele recomandari de calatorie in Sardinia: 

Cu aproape 70 de kilometri patrati si o populatie de 1,6 milioane de locuitori, Sardinia este a doua insula ca marime din Marea Mediterana dupa Sicilia. Sardinia este supranumita „insula cu cea mai lunga vara”, aceasta durand sapte luni. Intrucat in luna august populatia ajunge si la opt milioane de locuitori, iar in luna iulie temperaturile sunt cele mai ridicate, probabil cea mai propice perioada de calatorie in Sardinia sunt lunile iunie si septembrie cand masuratorile istorice din 2000 pana in prezent indica o zi sau doua cu precipitatii. Preturile sunt ceva mai scazute, iar plajele nu sunt aglomerate. Cazarea in Sardinia este disponibila pentru toate buzunarele - de la camere inchiriate si hoteluri din centre aglomerate la vile de lux si resorturi exclusiviste. Pentru cei ce doresc sa „bifeze" cat mai multe atractii, transportul este indicat sa-l efectuati cu masina sau scooterul inchiriat ori cu autocarele care circula intre principalele statiuni. Bucataria sarda se bazeaza pe fructe de mare, insa si noi, cei mai putin invatati cu ea, putem supravietui. Exceptand restaurantele de lux, poti servi un pranz pentru o persoana cu 10-15 de euro sau te poti aproviziona mult mai ieftin de la numeroasele supermarketuri. 

Imediat dupa cazare, ne-am aruncat pe noi costumele de baie si am purces catre cea mai apropiata plaja, pe nume Ira din Porto Rotondo. Apoi am vazut apa. Albastra. Toate nuantele. Si verde. Toate nuantele. Mi-am zis ca nu se poate. Am facut o fotografie, dar ulterior am observat ca realitatea bate fotografia. Si fotografia arata foarte bine. Se intampla ceva ireal intre soare si mare in Sardinia. Este o uniune cu un efect optic poate unic in lume care te va impresiona fara tagada si te va urmari toata viata. Oriunde ma aflu si inchid ochii (nu la volan) si vad si ma bucur de acel albastru. Si aceasta noua pasiune starnita m-a urmarit pe parcursul vacantei incercand sa descopar cat mai multe plaje si in fiecare zi ramaneam uimit. Dupa Ira a fost La Cinta din San Teodoro. Apoi Cala Brandinchi, supranumita si Tahiti, apoi Cala Girgolu, Porto Taverna, Porto Istana si Liscia Ruja, Piccolo Pevero, Principe sau Capriccioli pe Costa Smeralda au constituit fiecare in parte cate un reper din care greu ma lasam dus. 

Si deasupra tuturor a fost Golful Orosei. 

Facand parte din Parcul National al Golfului Orosei - Gennargentu, acest magnific golf care adaposteste plaje si grote unice este accesibil in principal pe apa. Iubitorii de trekking pot alege unul dintre minunatele trasee, mai mult sau mai putin dificile. Exista mai multe posibilitati de a ajunge aici: prin inchirierea din Cala Gognone a barcilor cu motor gonflabile de tip Zodiac (numite gommone acestea nu necesita permis special de conducere insa vor fi necesare mai multe zile pentru a acoperi toate atractiile din cauza distantelor relativ mari), cu ajutorul taxiului pe apa (ambarcatiuni ce transporta turisti din ora in ora) sau cu vaporase de croaziera. Aceste croaziere cu plecare din La Calleta si stop tehnic in Orosei au un traseu asemanator, dureaza o zi (09:00-19:00) si fac opriri de 1-3 ore la cele mai renumite plaje si grote ale golfului. 

Mirifica Grote del Blue Marino cu galerii insumand peste cinci kilometri, splendida Cala Mariolu, unde, intr-un decor fantastic, poti inota alaturi de pesti in ape turcoaz, transparente, la baza unui perete de stanca de cinci sute de metri inaltime si bineinteles, senzationala Cala Goloritze, strajuita de un obelisc natural si aflata in Patrimoniul UNESCO, reprezinta repere „must see". 

Nu toate plajele au nisip fin, asa ca va recomand sa purtati o pereche de incaltari de protectie din plastic mai ales in Golful Orosei. Nu uitati echipamentul de snorkeling si nici aparatul de fotografiat. Pentru cei mici si nu numai achizitionati umbrele de soare (sunt scumpe cele de inchiriat) si utilizati crema de protectie intrucat, desi clima pare placuta, intr-o zi torida va puteti alege cu arsuri de piele. Pentru plimbarile de seara prin Porto Cervo luati in calatorie un rand de haine elegante. Daca aveti ghinion sa nimeriti acea zi innorata, o puteti folosi vizitand cetrele comerciale din Olbia. 

Alte recomandari in zona Olbia includ o croaziera in Parcul National al Arhipelagului La Maddalena, in special la Isola di Spargi. Daca va aflati in zona Sassari nu ratati o vizita la Castelsardo, pe Costa Paradiso, la fantastica plaja Pelosa langa Stintino ori o croaziera din Alghero la Grota di Nettuno din apropierea Capului Caccia. In zona Oristano, puteti admira colonii de flamingo langa S‘ Ena Arrubia sau puteti vizita cel mai important sit arheologic Su Nuraxi di Barumini, inscris in patrimoniul UNESCO. De altfel, pentru pasionatii de istorie, exista peste 7000 de vestigii nuragice ce pot fi admirare pe tot cuprinsul insulei. Pentru a cunoaste indeaproape traditiile si obiceiurile sarde, interesati-va, din timp, de sarbatorile pitoresti ce se tin in perioada vacantei dumneavoastra in Sardinia. 

Nu stiu ce gandeste fiecare insa de un lucru sunt sigur: Sardinia te va face sa-i promiti in gand ca te vei intoarce. Iar si iar...

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra